Prírodné oleje - drahocenný poklad zo štedrej náruče Prírody

Azda každá žena, ktorá sa rada venuje svojmu zdraviu a kráse, ktorá si užíva starostlivosť o svoje telo, miluje oleje. Nielen pre použitie do jedál pre ich rôzne fantastické chute, ktoré vedia famózne doplniť a zvýrazniť chute jedál a vykúzliť tak kulinársky zážitok, ale to isté dokážu robiť s naším telom.


Používať ich do kúpeľa, na masáže či vyživenie pokožky zvonka. Pre mňa je to niečo ako posvätný rituál. Nájsť si počas dňa alebo večer pred spaním tú chvíľku, kedy svoje telo poteším niektorým z obľúbených olejov. Tento rituál si užívam s rovnakou blaženosťou ako keď vychutnávam kúsok dobrej čokolády. Ale má to ešte jednu výhodu. Viem, že sa olej postará skôr o hebkú a pevnejšiu pokožku ako o nejaký ten tukový vankúšik naviac :-).

O oleje som sa zaujímala najskôr z pohľadu zdravia v kuchyni. Neskôr, keď som si začala vyrábať mydlá a krémiky som pátrala po ich účinkoch na pleť.


Arganový olej

Tento olej nazývaný tiež tekuté zlato pochádza z plodov agranových stromov z Maroka. Tu sa používal v bežne v kuchyni, no i v liečiteľstve a v kozmetike. Vďaka obsahu mnohých zdraviu prospešných látok patrí medzi vzácne oleje. Je bohatý na esenciálne mastné kyseliny, nachádzajú sa v ňom vitamíny A, E, F, beta-karotén i fytosteroly.

Vnútorné využitie:

Prispieva k znižovaniu škodlivého cholesterolu, znižuje krvný tlak

Urýchľuje regeneráciu buniek

Zmierňuje zápaly v tele

Pôsobí proti vzniku rakovinových buniek

Znižuje hladinu cukru v krvi

Pomáha pri prechladnutí

Vonkajšie použitie:

Vyživuje a hydratuje pokožku, vlasy i nechty

Znižuje tvorbu kožného mazu

Pomáha liečiť ekzémy, akné, pokožku podráždenú nadmerným pôsobením slnečného žiarenia

Má silné antioxidačné účinky, je vhodný i na regeneráciu staršej pleti

Znižuje lámavosť nechtov a vlasov


Avokádový olej


Vyrába sa samozrejme z dužiny avokáda a najlepší je ten, ktorý sa lisuje za studena pretože si tak zachováva všetky živiny a vitamíny. Je bohatým zdrojom minerálnych látok ako je draslík, meď, magnézium, vápnik, železo, fosfor, vitamínov C, E, K, B1, B2, B3, B5 a B6 a polynenasýtených a mononenasýtených mastných kyselín, ktoré znižujú LDL cholesterol a omega-3 a omega-6 mastných kyselín.

Vnútorné využitie:

Znižuje LDL cholesterol a vysoký krvný tlak

Chráni cievy, zlepšuje ich pružnosť, pomáha predchádzať trombózam

Má antioxidačné účinky

Pomáha pri vyčerpaní a nadmernej únave

Chráni a pomáha pri chorobách pečene a močového ústrojenstva

Je výborným doplnkom pri problémoch s prostatou

Prevencia vzniku kŕčových žíl a celulitídy

Pomáha udržiavať zdravie dutiny ústnej

Je chutný, zaháňa hlad, zlepšuje trávenie a pomáha pri chudnutí

Vonkajšie použitie:

Regeneruje pokožku, hojí ekzémy a akné

navracia elasticitu a zjemňuje vrásky

pomáha pri lupienke, neurodermatitíde, popálení

má prirodzený UV faktor a chráni pokožku pred nepriazdnivými vplyvmi slnečného žiarenia

pomáha pri celulitíde, spomaľuje proces starnutia pokožky

prevencia proti vypadávaniu vlasov

Naša skúsenosť:

Ja používam tento olej rada namiesto nočného krému proti vráskam. Pôsobí upokojivo hlavne v čase keď je von nepriazdnivé počasie. Nanášam na jemne mokrú pleť, jemne premasírujem a užívam si príjemný pocit. Občas si s dcérou robíme z avokádového oleja zábal na vlasy. Hlavne keď si chceme urobiť náš spoločný skrášľovací víkendový deň. Nanášame si olej na končeky a niekedy aj na pokožku hlavy, necháme pôsobiť aj pol dňa, potom zmyjeme.


Chia olej


Je jedným z najcennejších olejov pre svoj vysoký obsah omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Olej sa vyrába lisovaním studenou technológiou chia semienok. Tie sú získavané zo šalvie hispánskej, ktorej pôvod nájdeme v južnej Amerike a ich blahodárne účinky boli známe a využívali sa už pred storočiami. Okrem omega-3 sú v tomto oleji zastúpené aj omega-6 mastné kyseliny, z vitamínov najmä A, D, E, K, z minerálov zinok, draslík a antioxidačné látky.

Vnútorné využitie:

Pomáha tráveniu, zlepšuje metabolizmus, peristaltiku čriev

Je dobrým doplnkom pri chudnutí, detoxikácii organizmu

Pozitívne vplýva na krvný obeh, srdce, cievy

Znižuje vysoký krvný tlak, LDL cholesterol a cukor v krvi

Podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu

Pozitívne vplýva na nervový systém, pamäť a schopnosť sústrediť sa

Posilňuje svaly, kosti, kĺby

Pôsobí v tele protizápalovo a antisepticky

Vonkajšie použitie:

Regeneruje, vyživuje, hydratuje a zvláčňuje pokožku

Redukuje vrásky, zmierňuje kruhy pod očami

Pôsobí proti zápalom, akné, začervenaniu, zmierňuje jazvy a strie

Výrazne znižuje svrbenie pokožky

Pomáha znížiť lámavosť nechtov a vlasov


Makadamový olej

Je to olej získavaný lisovaním za studena z makadamových orechov. Ich pôvod sa pripisuje územiu Austrálie, no v súčasnej dobe sa tieto orechy pestujú na viacerých miestach sveta. Makadamové orechy sa podobajú vzhľadom našim lieskovým. Je cenený pre vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, obsahuje vzácnu kyselinou palmitolejovú, vitamíny A, B, E, selén, zinok, vápnik, železo, fosfor, mangán antioxidanty. Má prirodzený UV faktor 3-4, čiže chráni aj pred nepriazdnivým slnečným žiarením.

Vnútorné využitie:

Prevencia srdcovo-cievnych ochorení

Upravuje cholesterol

Pomáha pri žalúdočných a črevných problémoch, zmierňuje pálenie záhy

Zlepšuje pamäť a koncentráciu

Vonkajšie použitie:

Účinne bojuje proti predčasnému starnutiu pleti

Eliminuje mimické vrásky

Regeneruje a hydratuje pokožku

Chráni pokožku pred nepriazdnivými vonkajšími vplyvmi (mráz, slnko, vietor)

Výborný na masáže počas tehotenstva ako prevencia strií

Vhodný je aj pre jemnú detskú pokožku

Vyživuje, hydratuje, chráni vlasy a zanecháva pekný lesk

Naša skúsenosť:

Ja mám rada tento olej hlavne v zime keď je von chladno. Olej po nanesení nenecháva pleť mastnú, pekne vsiakne a zároveň moja pleť netrpí pri pobyte v mraze. Mávala som občas v zime na pleti také tie suché červené fľaky. Odkedy som sa naučila pred pobytom v mraze natrieť sa makadamovým olejom, tento problém s pleťou nemám.


Mandľový olej

Vyrába sa studeným lisovaním suchých kôstok sladkých mandlí, ktoré pochádzajú z mandľovníka-stromu rastúceho v južanských krajinách. Mandle sú jednými z najzdravších orechov. Olej sa využíva na konzumáciu, no veľmi často sa pridáva i do kozmetiky. Je bohatý na poly a mnonenasýtené mastné kyseliny, na vitamíny A, B, E, minerálne látky ako vápnik, draslík, horčík, zinok, meď, fosfor, železo.

Vnútorné využitie:

je vysoko účinný pri znižovaní hmotnosti, navodzuje pocit sýtosti, znižuje chuť do jedla

pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém

pomáha znižovať LDL cholesterol a vysoký krvný tlak

pozitívne ovplyvňuje činnosť mozgu

pomáha zvyšovať imunitu

Vonkajšie použitie:

Svojim zložením je najbližší ľudskej pokožke

Je vhodný pre bábätká, nevyvoláva alergické reakcie

Vyživuje pokožku a zároveň nezanecháva mastný film

Obnovuje bunky, pleť je vypnutejšia, redukuje vrásky

Je vhodný i na odličovanie, neupcháva póry

Upokojuje spálenú pokožku a chráni pred nepriazdnivými vplyvmi vonkajšieho prostredia

Je vhodný aj pre mužov na citlivú pokožku po holení

Výborný k masážam (môže sa tiež pridať pár kvapiek esenciálneho oleja)

Prevencia vzniku strií v tehotenstve

Vhodný je i v starostlivosti o vlasy a nechty

Naša skúsenosť:

Mandľový olej som si obľúbila v čase keď moja momentálne 17ročná dcéra bola maličká. Bol výborný pre jej hebunkú bábätkovskú pokožku. Teraz ho rada využívam hlavne v lete po dlhšom pobyte na slniečku a rada ho miešam s voňavými esenciálnymi olejčekmi na masáže. Tiež si ho niekedy pridávam do horúceho kúpeľa alebo si ním len premasírujem pokožku tváre.



Marhuľový olej

Tento olej sa vyrába studeným lisovaním z jadier, ktoré sa ukrývajú v kôstke chutného plodu marhulí. Zložením je tento olej veľmi blízky mandľovému, považuje sa však za ešte vzácnejší. Nájdeme tu tiež rovnaký obsah vitamínov a minerálov a esenciálne mastné kyseliny ako kyselina elejová a linolová. Unikátnosť oleja je v obsahu vitamínov, ktoré sa v inom oleji nenachádzajú, a to B15, B17 a B19.


Vnútorné využitie:

Využíva sa ako doplnok pri liečbe rakoviny (práve pre obsah zmieneného vitamínu B17)

Upravuje hladinu cholesterolu, je prevenciou kardiovaskulárnych ochorení

Zlepšuje metabolizmus, pomáha spaľovaniu tukov

Podporuje imunitný systém, znižuje pocit vyčerpania a únavy

Podporuje nervovú sústavu, reguluje hormonálnu aktivitu

Pôsobí priaznivo na prostatu

Prispieva k tvorbe kolagénu pre dobrú funkciu kostí, chrupaviek, ďasien, zubov, kože

Vonkajšie použitie:

Je vhodný k starostlivosti od detskej po starnúcu pokožku o a každý typ pokožky

Regeneruje, hydratuje, pôsobí protizápalovo

Udržiava elasticitu, pôsobí omladzujúco, eliminuje výskyt vrások

Zmierňuje prejavy ekzémov a akné, svrbenie

Upokojuje pokožku po opaľovaní

Je vhodný na rozštiepené končeky vlasov a dodáva vlasom lesk


Ricínový olej

Sa získava z plodov ricínovníka lisovaním za studena. Ricínovník je jednoročná rastlina rastúca v tropických a subtropických oblastiach. Plody ricínovníka sú jedovaté, a teda sa olej po lisovaní filtruje a tepelne upravuje, vďaka čomu stráca jedovatosť, no zanecháva si svoje účinné látky.

Vnútorné využitie:

Vnútorne sa tento olej využíva len málo práve pre svoje laxatívne účinky, čiže sa užíva ako preháňadlo, ale samozrejme s mierou

Vonkajšie použitie:

Je vhodný k starostlivosti o suchú pokožku v zimnom období

Eliminuje akné, pigmentové škvrny, zjednocuje tón pleti

Pomáha pri odstraňovaní bradavíc a výrastkov na koži

Pomáha pri mykotických ochoreniach kože a pri ošetreniach infekcií nechtov

Spevňuje a zhusťuje mihalnice a obočie

Podporuje rast a hustotu vlasov i dorastanie vlasov v kútoch

Pôsobí proti tvorbe lupín

Vhodný je aj na obklady pri menštruačných bolestiach, bolestiach kĺbov a svalov

Urýchľuje hojenie pooperačných jaziev, strií, pôsobí proti celulitíde

Naša skúsenosť:

Ja som tento olej spoznala v čase keď som si začala vyrábať mydlá. Chcela som skúsiť nejaké mydlo na vlasy a nenašla som olej, ktorému by sa pripisovali tak vynikajúce účinky v starostlivosti o vlasy ako práve ricínovému.


15 views0 comments

Recent Posts

See All